Hvad er forskellen på de forskellige typer ventilationsfiltre ?
Vi vil her prøve, at gøre Jer klogere på de typer ventilationsfiltre og termer man benytter i et traditionelt privat ventilationsanlæg, hvad man skal vælge og hvorfor.
Lad os starte med det helt grundlæggende.
I hvert anlæg sidder der som regel 2 filtre, som har hver sin funktion. Det ene filter sidder på indsugningssiden, og filtrere partikler fra den luft som anlægget suger IND i boligen, og det andet filter sidder på udsugningssiden, og filtrere det luft som anlægget suger UD af boligen.
Men hvorfor skal der være et filter på udsugningsiden, når luften bare skal ud af boligen ?
Når dit anlæg suger luft ind udefra, er det vigtigt at denne luft er ren og fri for diverse partikler, inden den distribueres rundt i dit hjem. Men det er også vigtigt for at anlæggets motor/veksler ikke går i stykker og brænder sammen på grund af skidt.
Ligeledes er det derfor vigtigt at den luft som dit ventilationsanlæg suger ud af din bolig også bliver renset, for den luft som anlægget suger ud, kan være fyldt med støv og andre urenheder, som man helst ikke vil ha ind i anlægget. Dette kan være ødelæggende for anlægget på længere sigt, og vil forringe levetiden betragteligt. Så det er vigtigt at skifte filtre på både indsugning og udsugning samtidigt, så man derved optimerer betingelserne for frisk luft i hjemmet, og ventilationsanlæggets levetid.
Hvad er forskellen på et G4, M5, F7 & Kul filter ?
Til private ventilationsanlæg arbejder vi normalvis kun med 4 typer filtre, og du kan her læse mere om de forskellige typer, hvor vi i et forståeligt sprog, prøver at forklare forskellene.
G4 Filter – Grov Filter
Som regel når du får installeret et nyt ventilationsanlæg i din bolig, så kommer systemet næsten altid prækonfigureret med helt almindelige G4 filtre. Det som vi i daglig tale kalder et grov filter.
Grov filteret sidder på både indsugningssiden og på udsugningssiden, og fungere ved at rense luften for de partikler man kan se med det blotte øje.
G4 filteret er det meste benyttede filer, og det som de fleste forbrugere anvender i deres anlæg i dag. Det er ligeledes den billigste type filter af dem alle.
Et G4 filters effektivitet måles i betegnelsen ”ISO Coarse”, så jo højere procent, jo bedre.
M5 Filter – Medium Filter
I nogle ventilationsanlæg har producenten valgt at opgradere filtrene til M5, for at forberede indeklimaet en smule i forhold til et G4.
M5 filtrene er en opgradering til G4, da det vil rense luften for det samme som et G4 filter, men også vil fange en del af de grove pollen partikler som kan være i luften.
Man kan sige at det dermed er et tættere filter, som fanger flere urenheder.
Et M5 filter behøver ikke nødvendigvis være dyrere end et G4 filter, så her har du en god mulighed for få et lidt bedre indeklima for ganske få penge, eller samme pris som G4.
F7 Filter – Pollen Filter
Det mest effektive filter du kan anvende i dit ventilationsanlæg.
Den helt store fordel ved et F7 pollen filter er, at det vil opfange alle sundhedsskadelige partikler, og alle pollen partikler der er i luften. Det er derfor et ”must have” hvis du har pollen allergikere i hjemmet, eller folk som lider af høfeber.
Du vil opleve at prisen for et F7 filter er lidt højere end både G4 og M5 filtre, men pengene kan være godt givet ud på den lange bane.
Man måler effektiviteten af et pollen filter med betegnelsen ePM1 (Filtereffektivitet for partikelstørrelsesområde 0,3-1 µm)
Så hvis et filter er opgivet til 70%, vil det opfange minimum 70% af partiklerne, i området 0,3-1 µm.
Der kan være forskel fra producent til producent i forhold til ePM1 effekten, så hold øje med opgivelserne.
Vælger du at benytte et F7 filter i dit anlæg, så er der 2 væsentlige ting du skal være opmærksomme på !
1. Der skal KUN sættes F7 filter på INDSUGNINGSSIDEN, og ikke på udsugningen.
Hvis du sætter F7 på udsugningen vil det være spild af penge, da vi kun skal holde veksleren i anlægget fri for støv og ikke pollen partikler.
2. For at opnå fuld effekt af filteret i pollen sæsonen, er det vigtigt du ikke åbner vinduer og døre, da pollen partiklerne så alligevel vil finde vej ind i huset, og du dermed ikke vil opnå den ønskede effekt.
Pollen filtre skal som minimum udskiftes hver 6 måned for optimal effekt.
Carbon/Kul Filter – Aktiv Kul
Et kul filter er ikke så udbredt, og anvendes sjældent. Kul filteret anvendes kun i situationer hvor du ønsker at fjerne uønsket lugt i den luft du suger ind i boligen.
Det kan være fordelagtigt at benytte i bebyggelse tæt på industri områder, eller i områder tæt på landbrug.
Du kan kende et kul filter ved, at det er sort i filteret, på grund af det aktive kul som fjerner lugten fra luften.
Bemærk at kul filters levetid kun er på 2-3 måneder fra du bryder forseglingen.
Hos Filterlageret har vi valgt IKKE at sælge og lagerføre disse filtre, da de er dyre og som sagt ikke benyttes særlig ofte.
Hvad er så forskellen på måtter, Z-Line & Minipleat (MP)?
Nu da vi har godt styr på begreberne G4, M5 & F7, så lægger vi lige et ekstra lag af kompleksitet på.
Der findes nemlig flere forskellige typer af G4, M5 & F7 filtre, og de 3 mest udbredte og anvendte vil vi her prøve at forklare forskellen på.
Hos Filterlageret.dk har vi valgt at lagerføre løse filtermåtter og panel filtre som Z-Line og mini-pleat.
Filtermåtter
Filtermåtter fås kun som G4 filter, og er et stykke løst filtermateriale som er skåret ud fra en hel rulle, som passer ind i en ramme som sidder i ventilationsfilteret.
Her hiver du bare den gamle måtte ud, og erstatter den af en ny.
Det absolut billigste filter, og det filter med kortest levetid. Vi anbefaler udskiftning hver 3. måned.
Z-Line Filter
Her får du filter som sidder monteret i en ramme, og hvor filter materialet er foldet som et Z.
Filter materialet er herefter limet fast til rammen, som kan være af flere forskellige materiale som metal, plast, pap & syntestisk materiale. Hos Filterlageret anvender vi kun genanvendt pap og syntetiske filtre, som vi mener er det mest skønsomme for miljøet. Når filteret er skiftet, kan du smide det ud sammen med andet pap på forbrændingen.
I forhold til en løs filtermåtte, har du her i et Z-line filter en væsentlig større filteroverflade, og dermed bedre luftgennemstrømning og længere levetid.
Mini-Pleat filter – Også forkortet MP hos Filterlageret.
Minipleat filteret er filternes konge og til dem som vil ha det bedste af det bedste.
Her får det bedste filter, med den største filteroverflade muligt og den absolut længste levetid.
Du kan kende et minipleat filter ved, at filter materialet er super fint foldet og sidder tæt sammen.
Denne produktionsmetode er lidt dyrere end Z-Line, da der går mere materiale til denne type filtre, så derfor vil du opleve at disse filtre koster lidt mere.
Ved at anvende minipleat filtre, kan du som regel udskyde dit filterskift interval med op til 3 måneder.
Mange af vores Genvex filtre leveres som syntetisk Minipleat.